Pomysł na... własne owoce i warzywa na balkonie
Data dodania: 26-02-2023
W pojemnikach można z powodzeniem uprawiać wiele gatunków drzew owocowych, krzewów jagodowych, warzyw, roślin sałatkowych czy ziół. Do dyspozycji mamy skrzynki czy doniczki okienne, skrzynie balkonowe, duże donice, wiszące koszyki – w każdym pojemniku możemy stworzyć mini ogródek.
W uprawie pojemnikowej najlepsze jest to, że donice możemy postawić właściwie wszędzie – na tarasie, przy ścieżce, na podjeździe czy zielonym dachu. Z pojemników z ziołami można ustawić aromatyczną ścianke przy oknie kuchennym, a duże donice w elegancki sposób wyznaczą granice tarasu. Żaden balkon, taras czy ogródek nie są zatem zbyt małe do uprawy roślin jadalnych. Czym należy się kierować, wybierając pojemniki - to temat na osobny artykuł.
A co w nich posadzić? Trzeba się zastanowić – co lubimy? Czego często używamy? Jaki efekt chcemy osiągnąć? Wyobraźmy sobie soczyste truskawki wspinające się wzdłuż podpór, kolorowe dynie „wychodzące” z niskiej skrzyni aż na płytki terakoty, aromatyczne zioła, którymi możemy przyprawić kolację czy jabłuszko, które zerwiemy na deser... Fantazja? Nie, takie mini-ogródki nie są wcale rzadkością, a podobne zestawienie roślin można wyhodować nawet w jednym, dużym pojemniku.
Na początek warto wybrać rośliny łatwe w uprawie – obficie owocujące i nie wymagające szczególnej pielęgnacji. Ze względu na wymagania glebowe czy rozbudowany system korzeniowy nie wszystkie rośliny można hodować w pojemnikach, ale są takie, które naprawdę świetnie się w takiej sytuacji odnajdują…
Rośliny doskonałe do uprawy w pojemnikach:
Warzywa:
Sałaty, rzodkiewki, szalotka, krzaczaste odmiany pomidorów, papryki, bakłażan, fasola szparagowa, czosnek, gorczyca, kabaczki, cukinie
Drzewa owocowe:
Figi, jabłonie, rośliny cytrusowe, śliwy (na karłowych podkładkach)
Rośliny jagodowe:
Agrest (forma pienna), borówka wysoka, porzeczki biała i czerwona, truskawki (również w formie piennej)
Zioła:
Bazylia, cząber, fenkuł włoski, kolendra, lawenda, majeranek, melisa, mięta, szałwia, tymianek i macierzanka, wawrzyn szlachetny, rozmaryn, pietruszka, koper
Kwiaty jadalne:
Bratek ogrodowy, liliowiec, nagietek, nasturcja, róża
Na podstawie: „Jadalne rośliny jadalne w pojemnikach” Michael Guerra, Świat Książki
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Zastanawiając się nad doborem roślin, które umilą nam wypoczynek na tarasie czy balkonie, zazwyczaj bierzemy pod uwagę tylko ich walory ozdobne. Może warto spojrzeć na tę kwestię z innej strony?
Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie nawet tak małej przestrzeni dla uprawy roślin jadalnych. Uprawa własnych owoców, warzyw czy ziół w pojemnikach to połączenie przyjemnego z pożytecznym – rośliny jadalne dysponują nie mniejszymi walorami estetycznymi niż ozdobne, ich uprawa jest prosta i nie wymaga jakiegoś szczególnego wysiłku – a owoce naszej pracy (w dosłownym znaczeniu) mogą być wspaniałe.
Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie nawet tak małej przestrzeni dla uprawy roślin jadalnych. Uprawa własnych owoców, warzyw czy ziół w pojemnikach to połączenie przyjemnego z pożytecznym – rośliny jadalne dysponują nie mniejszymi walorami estetycznymi niż ozdobne, ich uprawa jest prosta i nie wymaga jakiegoś szczególnego wysiłku – a owoce naszej pracy (w dosłownym znaczeniu) mogą być wspaniałe.
W pojemnikach można z powodzeniem uprawiać wiele gatunków drzew owocowych, krzewów jagodowych, warzyw, roślin sałatkowych czy ziół. Do dyspozycji mamy skrzynki czy doniczki okienne, skrzynie balkonowe, duże donice, wiszące koszyki – w każdym pojemniku możemy stworzyć mini ogródek.
W uprawie pojemnikowej najlepsze jest to, że donice możemy postawić właściwie wszędzie – na tarasie, przy ścieżce, na podjeździe czy zielonym dachu. Z pojemników z ziołami można ustawić aromatyczną ścianke przy oknie kuchennym, a duże donice w elegancki sposób wyznaczą granice tarasu. Żaden balkon, taras czy ogródek nie są zatem zbyt małe do uprawy roślin jadalnych. Czym należy się kierować, wybierając pojemniki - to temat na osobny artykuł.
A co w nich posadzić? Trzeba się zastanowić – co lubimy? Czego często używamy? Jaki efekt chcemy osiągnąć? Wyobraźmy sobie soczyste truskawki wspinające się wzdłuż podpór, kolorowe dynie „wychodzące” z niskiej skrzyni aż na płytki terakoty, aromatyczne zioła, którymi możemy przyprawić kolację czy jabłuszko, które zerwiemy na deser... Fantazja? Nie, takie mini-ogródki nie są wcale rzadkością, a podobne zestawienie roślin można wyhodować nawet w jednym, dużym pojemniku.
Na początek warto wybrać rośliny łatwe w uprawie – obficie owocujące i nie wymagające szczególnej pielęgnacji. Ze względu na wymagania glebowe czy rozbudowany system korzeniowy nie wszystkie rośliny można hodować w pojemnikach, ale są takie, które naprawdę świetnie się w takiej sytuacji odnajdują…
Rośliny doskonałe do uprawy w pojemnikach:
Warzywa:
Sałaty, rzodkiewki, szalotka, krzaczaste odmiany pomidorów, papryki, bakłażan, fasola szparagowa, czosnek, gorczyca, kabaczki, cukinie
Drzewa owocowe:
Figi, jabłonie, rośliny cytrusowe, śliwy (na karłowych podkładkach)
Rośliny jagodowe:
Agrest (forma pienna), borówka wysoka, porzeczki biała i czerwona, truskawki (również w formie piennej)
Zioła:
Bazylia, cząber, fenkuł włoski, kolendra, lawenda, majeranek, melisa, mięta, szałwia, tymianek i macierzanka, wawrzyn szlachetny, rozmaryn, pietruszka, koper
Kwiaty jadalne:
Bratek ogrodowy, liliowiec, nagietek, nasturcja, róża
Na podstawie: „Jadalne rośliny jadalne w pojemnikach” Michael Guerra, Świat Książki
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog